Používaním našich stránok vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Súhlasím

.

Viac chilli - viac testosterónu?

Viac chilli - viac testosterónu?

Francúzski vedci vyvinuli štúdiu ktorá hovorí o spojitosti medzi preferenciou pikantných jedál u mužov a ich hladinou testosterónu - hormónu, ktorý je spojovaný s typickými "mužnými" znakmi, ako agresivita, súťaživosť alebo vysoké libido. Vedci z univerzity Grenoble dali 114 mužom vo veku medzi 18 a 44 rokov misku neochutených tlačených zemiakov s tým, aby si ju dochutili pikantnou omáčkou a soľou podľa svojej chuti. Potom ako dojedli, vedci zmerali ako pikantné a slané ich jedlo bolo a odobrali vzorky slín. Zistili, že muži, ktorí si jedlo takmer "utopili" v pikantnej omáčke, mali omnoho vyššiu hladinu testosterónu ako tí, ktorí preferovali jemnejšiu chuť. Hladina testosterónu je ale vec ktorú ovplyvňuje mnoho ukazovateľov, ako napríklad genetika, fyzický a aj psychický stav, životospráva a mnoho iných. Kapsaicín (pikantná zložka) je len malým dielikom, ktorý môže ovyplvniť "mužnosť".